Výkřik 40x55cm - Edvard Munch

Úvod / e-shop / Obrazy slavných mistrů / Výkřik 40x55cm - Edvard Munch

expedice obvykle do 24 hodin

 

AkceSleva: 30%
Původní cena: 990 Kč
693
Skladem: 3ks
KS

     Výkřik 40x55cm - Edvard Munch

    Slavný obraz pro Vaše potěšení nebo dárek

    • Profesionální  tisk na plátno pigmentovými barvami s extra dlouhou životností
    • formát obrazu 40x55 cm
    • Dokonalé vypnutí na skrytý dřevěný rám
    • Technologie vysokého rozlišení pro dokonalou kvalitu tisku
    • Perfektní dekorace pro Váš byt nebo kancelář
    • Dokonalý umělecký dojem díky profesionální reprodukci

    Edvard Munch
    1863-1944, Norsko
    Narodil se do rodiny armádního lékaře. V jeho pěti letech mu na tuberkulózu zemřela matka a později i jeho sestra. Aby unikl smutku, začal malý Munch malovat. Výrazně jej ovlivnil náboženský fanatismus otce a častá umrtí v rodině během jeho dětství. Jeho první významější výstava v roce 1892 vyvolala velmi nepříznivý ohlas a byla po týdnu ukončena. Ve svých obrazech překvapil svět hlubokým kontrastem k tehdejšímu oslavnému umění zbytku Evropy. V roce 1900 utekl před svatbou do Německa, aby tam o čtyři roky později podepsal smlouvu s prodejci umění v Berlíně a Hamburgu. Úspěšný Munch pak žil bohémským životem, pil alkohol a utápěl se v depresích než se nervově zhroutil a byl hospitalizován na klinice. Drastická léčba elektrošoky vedla k extrémní změně stylu. Munch ztratil hlubokou citovost a dramatičnost. Paradoxně oslabením pocitovosti našel úspěch u veřejnosti a dokonce svá díla vystavoval i v Americe. S první cenou za grafiku byla spojena i finanční odměna, s níž založil stipendijní fond pro mladé německé umělce. 


    Výkřik (The Scream) je původně litografie z roku 1895 velikosti tisku 36x24cm na listu o rozměrech 52x40cm. 

    První verzi namaloval v roce 1893 pastelem. Ve stejný rok ještě přidal verzi olejem a temperou, která je ve sbírce Národní galerie v Oslu. Černobílá grafika je zmíněná litografie z roku 1895, vytištěna v počtu 45ks. Některé autor později koloroval. Čtvrtá verze malovaná pastelem v roce 1895 byla prodána soukromému sběrateli za 120 mil. dolarů. Pátá verze z roku 1910 malovaná temperou a nachází se v Mnichovském muzeu.

    Sám autor o obrazu uvedl: "Jednou jsem se se dvěma přáteli vyrazil na procházku kolem fjordu. Slunce zbarvilo oblohu do ruda. Cítil jsem se se tehdy nemocný a unavený a zatímco mí dva přátelé pokračovali v chůzi, já se zastavil opřený o plot a cítil jsem ten nekonečný křik procházející přírodou.

    zdroj: http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=611
           https://www.metmuseum.org/art/collection/search/340029

    Obrazy slavných mistrů Výkřik 40x55cm - Edvard Munch

    1.Zakázka2.Fotografie3.Nastavení4.Přehled5.Platba6.Doprava7.Registrace8.Dokončení